Beginnen met Usenet

Je vind op onze website allerlei informatie over de nieuwsgroepen. Hoe het werkt, een stukje geschiedenis en welke aanvullende software je kan gaan gebruiken. Als je helemaal nieuw bent op Usenet dan is een kleine uitleg met stappenplan wel handig. In dit artikel probeer ik je stap voor stap uit te leggen hoe je kunt gaan beginnen met Usenet. Dit artikel zal regelmatig aangepast worden om deze zo actueel mogelijk te houden. Dus succes en aan de slag dan maar.

Stap 1 – Kies je newsserver

Om aan de slag te kunnen gaan heb je ergens een abonnement nodig op een newsserver. Dit kan een gratis payserver zijn bij je internet provider of een betaalde payserver. Heb je op dit moment nog geen toegang tot een newsserver? Bekijk dan ook eens het artikel Beste Payservers van 2021 om een keuze te kunnen maken. Zonder newsserver heb je geen toegang tot de diverse nieuwsgroepen, dus wij raden je aan om een proef abonnement bij bijvoorbeeld een Eweka te pakken om gratis kennis te maken met de vele mogelijkheden van de nieuwsgroepen!

Meer informatie over nieuwsservers

Stap 2 – Kies je downloadprogramma

Heb je eenmaal toegang tot een newsserver dan is het handig om je download programma eerst eens in te richten. Er zijn diverse kant- en klare downloadprogramma’s voor nieuwsgroepen verkrijgbaar. De bekendste gratis programma’s zijn Spotnet, SABnzbd en in mindere mate ook nog Grabit en Newsleecher. Om eenvoudig aan de slag te gaan met het downloaden via nieuwsgroepen raden wij je aan om SABnzbd te gaan gebruiken. Dit omdat deze veel mogelijkheden kent, gratis te downloaden is en zowel voor de beginnende gebruiker als voor de gevorderde gebruiker ontzettend veel mogelijkheden kent.

Installatiehandleiding en gebruik SABnzbd

Stap 3 – Gebruik van zoekmachines en download programma’s

Ok, je hebt toegang tot een newsserver en je hebt je download programma geïnstalleerd. Nu is het zoeken naar de downloads. Hier zijn diverse manieren voor om je content te zoeken. Via Google gaat dit je niet lukken, maar gelukkig zijn er diverse zoekmachines speciaal voor nieuwsgroepen beschikbaar. Denk hierbij aan een website als Binsearch.info of aan een programma als Spotnet waar je zelf filters en zoekopdrachten kunt samenstellen.

Met Usenet gaan beginnen is eigenlijk zo simpel als de bovenstaande 3 stappen. Heb je hiervoor veel kennis nodig? Nee, is het korte antwoord. Het enige wat je nodig hebt is een computer en wat opslag ruimte, afhankelijk van wat je van plan bent. Waarom je met Usenet zou gaan beginnen? Eigenlijk is de korte samenvatting heel simpel. Usenet is in de loop van de jaren heen nog altijd niet achterhaald door andere protocollen en programma’s. Usenet is een simpele, betrouwbare en nog steeds de snelste manier om nieuws en bestanden met elkaar uit te wisselen wereldwijd. In al die tijd met vele soorten protocollen en programma’s als Kazaa, Torrents, Bearshare, Ftp’s, WE Transfer en Dropbox delen is er nog geen een opgestaan die beter is wat mij betreft. Met Usenet weet je gewoon dat het werkt, snel is en betrouwbaar.