Handleiding SABnzbd

Om te downloaden via nieuwsgroepen heb je een zgn. newsreader nodig. Dat is niets anders dan een download programma speciaal gemaakt voor het bekijken en downloaden vanuit nieuwsgroepen. SABnzbd is een van de populairste programma’s van dit moment om te downloaden vanaf een newsserver. Dat komt omdat het een simpel, overzichtelijk en vooral ook een gratis programma is. SABnzbd is gratis verkrijgbaar en beschikbaar in vele talen waaronder in het Nederlands. Daarnaast kan je SABnzbd gebruiken op vele soorten apparaten. Meest gebruikt is nog steeds de Windows versie, voor degene die op Windows 10 werken ook de versie. Mocht je echter een NAS hebben dan is de kans groot dat je ook rechtstreeks hierop kunt gaan downloaden zonder dat je eigen computer hoeft aan te staan.

Hoe te beginnen met SABnzbd?

Afhankelijk vanaf waar je SABnzbd wilt gaan draaien moet je de daarbij behorende versie downloaden. Op het moment van schrijven is er een Sabnzbd client voor Windows, macOS, Unix en vele soorten NAS apparaten. Let op dat je de laatste client download vanaf de officiele website namelijk https://sabnzbd.org.

Het downloaden en installeren van SABnzbd spreekt voor zich en is eigenlijk gewoon next, next en finish klikken. De daarop volgende stappen voor het instellen van SABnzbd is iets meer werk en eigenlijk het belangrijkst. Onderstaande stappen zijn gebaseerd op een Windows installatie, maar deze is grotendeels vergelijkbaar voor macOS en NAS installaties aangezien je SABnzbd kan instellen via je browser.

Stap 1 – Kies je taal

Kies hierboven je taal, deze kan je eventueel later nog aanpassen.

Stap 2 – Stel je nieuwsserver in

Om te kunnen gaan downloaden heb je eerst een account nodig bij een payserver/newsserver. Op het moment dat je een account hebt dan heb je als het goed is ook onderstaande gegevens gekregen, namelijk de servernaam, je inlognaam met het daarbij behorende wachtwoord. Wij raden je aan om ook meteen SSL in te stellen zodat je meteen veilig op het internet bent.

Stap 3 – Stel je download directory in!

Klik deze niet te snel door. Standaard voor Windows installaties zal die namelijk verwijzen naar je C:\ schijf. In sommige gevallen misschien ook de bedoeling, maar als je een aparte HDD in je computer hebt zitten met Terabytes aan opslag is het wel handig om deze hier te selecteren.