NZB websites en het zoeken van een NZB

Wat is een NZB bestand? Wat houden NZB’s nu eigenlijk in en wat kan je ermee? Als je je namelijk aan het inlezen bent over de diverse nieuwsgroepen, newsservers en alles wat hierbij hoort dan kom het woord NZB hier meerdere keren terug. In dit artikel leg ik je uit wat een NZB bestand nu eigenlijk is en wat je hier mee kan doen. Tevens geef ik je een paar handige NZB websites mee waar je verder mee kunt gaan.

Wat is een NZB bestand?

Als je wilt gaan downloaden via nieuwsgroepen dan kan je je benodigde bestanden op diverse manieren vinden. Er zijn diverse zoekmachines online te vinden speciaal voor het vinden van de diverse binaries. Omdat er limieten zijn aan bestandsgroottes binnen de nieuwsgroepen vanuit het verleden, en omdat er soms ook sprake is van (beperkt) data verlies is het systeem zo opgebouwd dat een pakketje van bijvoorbeeld 1GB in stukjes gehakt is van 50MB per stuk. Om al deze bestanden nu los te vinden, selecteren en te downloaden is natuurlijk niet ideaal. Dat is waar de NZB om de hoek komt kijken.

Een NZB bestand is eigenlijk een soort index bestand voor een nieuwsgroep waarin staat waar al deze losse bestanden staan. Daarom zie je ook vaak in de diverse programma’s alleen een NZB bestand staan welke je kunt downloaden. Als je deze vervolgens opent in bijvoorbeeld SABnzbd dan download hij aan de hand van dit NZB bestand automatisch alle bestanden die hierin gekoppeld zijn.

Hoe kom ik dan aan deze NZB bestanden?

Het vinden van een NZB bestand kan op de diverse indexeringswebsites voor binaries. Als u verder leest zullen we een paar populaire NZB indexwebsites voor jou op een rijtje zetten om mee te starten.  Meer hierover vind u bij onze meest gestelde vragen over nieuwsgroepen.

NZB indexwebsites

In de loop der jaren zijn er vele soorten NZB index websites online gekomen, maar ook weer verdwenen. Op het moment van schrijven zijn onderstaande websites nog online en operationeel.

  • Binsearch.info – Een van de meest basis NZB zoekmachines op het internet is eigenlijk wel Binsearch.net. Het uiterlijk is heel basic en heeft wel wat weg van een Google in de begintijd. Geen poespas en veel schreeuwerige reclame. Nee gewoon clean, over het algemeen snel en je vind er werkelijk waar van alles. Bovendien is Binsearch ook nog eens een gratis zoekmachine voor o.a. NZB bestanden.

Verder kan je op de volgende websites ook eens rondkijken voor meer informatie over de beschikbare NZB bestanden die op nieuwsgroepen gepost worden:

Nu heb ik een NZB bestand, wat nu?

Op het moment dat je het NZB bestand gevonden hebt dan kan je standaard nog niets. Om vervolgens de articles welke in het NZB bestand gekoppeld zitten daadwerkelijk te kunnen downloaden heb je een newsreader nodig. Een van de populairste newsreaders van dit moment is SABnzbd. In dit artikel hebben wij beschreven hoe je SABnzbd kan downloaden en instellen voor het dowloaden van NZB bestanden.

Met het NZB bestand kan je het bestand wat je zoekt dan ook daadwerkelijk gaan downloaden. Als je gebruik maakt van SABnzbd dan open je hier het NZB bestand in. SABnzbd zal je bestand meteen gaan downloaden, eventueel repareren (Quickpar zit namelijk standaard ingebouwd) en uitpakken op de plek zoals je in de installatie hebt opgegeven. Volledig automatisch zonder al teveel kennis haal je op deze manier je bestanden binnen.