Veelgestelde vragen

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je op termijn veel antwoorden terug. Denk hierbij aan waar je het beste kunt downloaden. Welke nieuwsgroepen zijn de moeite waard om te bekijken, welk download programma is het beste? Zomaar een paar vragen waar de komende tijd antwoord op word gegeven op deze pagina. Heb jij ook een vraag, maar staat deze niet vermeld op onze pagina. Reageer dan onderaan deze pagina en wij komen zo snel mogelijk terug op je vraag met een passend antwoord.

Veelgestelde vragen nieuwsgroepen

Wat zijn nieuwsgroepen nu eigenlijk?

Een nieuwsgroep is eigenlijk precies waar het woord voor staat. Namelijk een groep waar je allerlei nieuws terugvind. De newsservers met de daarbij behorende nieuwsgroepen zijn dan ook ontstaan in het begin tijdperk van internet. Gebruikers van het internet wilde op een eenvoudige manier nieuws met elkaar delen, en vooral de universiteiten zijn hier toen mee begonnen. In het begin ging dit nog puur alleen met tekstberichten, maar op een gegeven moment werd het ook als makkelijk ervaren om bestanden met elkaar te delen, ook wel binaries genoemd. Dit was dan ook het begin van de nieuwsgroepen welke tegenwoordig nog steeds gebruikt worden.

Wat allemaal downloaden via de nieuwsgroepen?

De nieuwsgroepen hebben een bizar groot aanbod aan content in werkelijk waar alle categorie├źn. Eigenlijk kan je het zo gek niet verzinnen of je vind het hier terug. Vergis je namelijk niet, het grote voordeel van de nieuwsgroepen is dat je een shared platform hebt die wereldwijd snel werkt. Je hebt zelf geen hostingkosten en je kan je bestanden dus snel verspreiden. Dat is ook de reden waarom veel scholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen ook nog steeds veel bestanden uitwisselen via nieuwsgroepen. Daarnaast zie je ook dat diverse software ontwikkelaars ook nog steeds de nieuwsgroepen gebruiken voor het uitwisselen van informatie en bestanden. Er zijn de laatste jaren wel verplaatsingen naar bijvoorbeeld een GitHub, maar als bestanden eenvoudig en snel met een grote groep mensen wilt delen, dan zijn de nieuwsgroepen ideaal.

Wat is de Retentie van nieuwsgroepen nu?

Er word druk mee geadverteerd door diverse payservers. Als je bijvoorbeeld naar Eweka kijkt dan adverteren ze met meer dan 4500 dagen retentie op het moment van schrijven. Dit houd niets anders in dat ze bij Eweka jou min of meer kunnen garanderen dat de bestanden die jij upload meer dan 4500 dagen beschikbaar blijft. Als je naar bijvoorbeeld de retentie van een KPN newsserver kijkt dan staat deze op zo’n 30 dagen. Na deze 30 dagen heb je kans dat je bestanden niet meer beschikbaar zijn en dus eventueel weer opnieuw geupload moeten worden.

Wat is de beste newsreader op dit moment?

Er zijn vele tientallen goede newsreaders op de markt welke je grotendeels gratis kunt downloaden. Welke nu de beste is, is heel persoonlijk. Wij raden voor de starters aan om SABnzbd te gebruiken, aangezien het een simpele en overzichtelijke interface heeft. Vertaald is naar het Nederlands en ook nog steeds actief ondersteund word door de community hierachter.

Veilig downloaden van nieuwsgroepen, hoe doe ik dat?

Als je aan het browsen bent kiezen steeds meer mensen voor cookie vrij rondsurfen op het internet, ADblockers en anonieme zoekmachines als Duckduckgo. Voor nieuwsgroepen heb je hier nu ook diverse oplossingen voor om veilig en anoniem op het internet te gaan. Al jarenlang word standaard door de meeste providers al een SSL verbinding aangeboden, sinds kort zijn er ook steeds meer VPN oplossingen beschikbaar. Dit gecombineerd met elkaar zorgt ervoor dat je ook op nieuwsgroepen veilig en anoniem kan gaan rondkijken.